Reseptit

Bamix x Foodbytwins reseptit

Foodbytwins on loihtinut herkullisia reseptejä, joita jokaisen Bamix käyttäjän on myös helppo tehdä itse kotona.
kuvat: Noora Väänänen / foodbytwins

Patatas bravas 

Patatas Bravas on espanjalainen tapas-klassikko, jossa rapeaksi paistetut perunakuutiot tarjoillaan mausteisella tomaattipohjaisella bravas-kastikkeella ja täyteläisellä valkosipuliaiolilla.
Kun haluat täydellisen sileän bravas-kastikkeen ja nopeasti valmistuvan aiolin, Bamix-sauvasekoitin on keittiön paras apuri. Se soseuttaa kastikkeen samettiseksi ja vatkaa majoneesin täydelliseen rakenteeseen sekunneissa.

500 g valmiiksi keitettyjä perunoita (esim. kiinteitä lajikkeita kuten Annabelle tai Siikli)
Öljyä friteeraukseen (esim. rypsiöljy)
Suolaa

Bravas-kastike:
* 2 rkl oliiviöljyä
* 1 pieni sipuli, hienonnettuna
* 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
* 1 rkl tomaattipyrettä
* 100 g tomaattimurskaa
* 1 tl savupaprikaa (mieto tai tulinen)
* ½ tl chilihiutaleita (tai maun mukaan)
* Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
* 1 tl valkoviinietikkaa

Aioli (majoneesipohja):
* 1 luomukananmuna
* 2 tl valkoviinietikkaa
* 1–2 tl Dijon-sinappia
* ¼ tl laadukasta suolaa
* 2 ½ dl mietoa oliiviöljyä tai rypsiöljyä
* 1 valkosipulinkynsi, murskattuna

Perunat – friteeraus:
1. Jos perunat ovat isoja, leikkaa ne suupalan kokoisiksi paloiksi.
2. Kuumenna öljy 180°C:seen kattilassa tai rasvakeittimessä.
3. Frittaa keitetyt perunat 4–5 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
4. Nosta talouspaperille valumaan ja ripottele suolaa päälle.

Bravas-kastike:
1. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi.
2. Lisää tomaattipyree ja paista hetki, jotta sen maku pyöristyy.
3. Lisää tomaattimurska, savupaprika, chilihiutaleet, suola ja mustapippuri. Hauduta 5–10 minuuttia.
4. Lisää lopuksi valkoviinietikka ja sekoita.
5. Soseuta Bamixilla sileäksi kastikkeeksi.

Aioli:
1. Lisää kananmuna, etikka, sinappi, valkosipuli ja suola kapeaan, korkeaan astiaan. Kaada päälle öljy ja anna seistä 1 minuutti, jotta öljy erottuu.
2. Aseta sauvasekoitin pohjalle ja käynnistä täydellä teholla. Pidä paikoillaan 10–15 sekuntia, kunnes seos emulgoituu.
3. Liu’uta Bamixia hitaasti ylös ja alas, kunnes majoneesi on paksua ja tasaista.

Joulutrifle🧑‍🎄🎄✨

Joulutrifle on superhelppo jälkkäri, joka maistuu sopivasti joululta. Siinä on kerroksittain mascarponevaahtoa, murskattuja pipareita ja puolukoita – makeaa, rouskuvaa ja vähän kirpeää samassa lusikallisessa.

Mascarponevaahto syntyy kätevästi Bamixilla ja sen vaahdotuslevyllä. Kaadat kerman korkeaan astiaan ja annat Bamixin hoitaa homman – se vatkaa vaahdon nopeasti ja siististi, ilman roiskeita. Puolukoita voi myös marinoida halutessaan esim. vaahterasiirapilla tai aikuiseen makuun konjakilla ennen tarjoilua. Sitten vaan kasailet triflen kerroksittain ja annat maustua jääkaapissa. Helppoa ja tosi hyvää!

4-6 hengelle

Ainekset:

250 g mascarponea

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 150 g murskattuja piparkakkuja
  • 2–3 dl puolukoita

Valmistus:

  1. Vatkaa kerma Bamixilla korkeassa astiassa vaahdotuslevyä käyttäen.
  2. Sekoita mascarpone notkeaksi ja yhdistä se kermavaahtoon. Lisää vaniljasokeri ja sekoita varovasti tasaiseksi.
  3. Murskaa piparkakut.
  4. Kerrosta tarjoiluastiaan piparkakkumurskaa, mascarponevaahtoa ja puolukoita. Toista, kunnes astia on täynnä.
  5. Koristele piparkakkumurskalla ja puolukoilla. Anna maustua jääkaapissa 1–2 tuntia.

Vinkki: Lisää mascarponevaahtoon ripaus kanelia tai kardemummaa jouluisen maun viimeistelyyn!

 

 

Suklaa-hasselpähkinälevite
Ainekset:
● 200 g hasselpähkinöitä
● 1 dl tomusokeria, hunajaa tai vaahterasiirappia
● 0,5 dl kaakaojauhetta
● 0,25 dl kylmäpuristettua kookosöljyä, sulatettuna
● Ripaus suolaa
Ohje:
1. Laita hasselpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda hasselpähkinöitä
uunissa 160-asteessa noin 20 minuuttia.
2. Aseta pöydälle puhdas keittiöliina ja kaada kuumat paahtuneet hasselpähkinät sen
päälle. Kääri liina tiukaksi pussiksi ja hiero käsiesi välissä, jotta saat helposti
irroitettua pähkinöiden kuoret.
3. Sulata kookosöljy.
4. Aseta raaka-aineet erissä Bamixin prosessori-lisälaitteeseen ja aja tasaiseksi
levitteeksi.
5. Tarjoile esimerkiksi pannukakkujen kera.


Pistaasihummus
Ainekset:
● 1 dl suolattuja pistaasipähkinöitä
● 1 tetra (n. 380 g ) kikherneitä
● 1 dl tuoretta korianteria, pinaattia tai lehtipersiljaa
● 1 dl vettä
● ½ dl oliiviöljyä
● 1 valkosipulin kynsi
● 1 limen mehu
● 1 rkl tahinia
● 1 tl garam masala -mausteseosta
● ripaus suolaa ja mustapippuria
● (Koristeeksi 1 rkl granaattiomenan siemeniä ja yrttejä)
Ohje:
1. Valuta kikherneet siivilän läpi ja huuhtele kylmällä vedellä.
2. Lisää kaikki hummuksen ainekset sekoituskulhoon ja aja Bamixilla tasaiseksi
tahnaksi. Maista ja mausta tarvittaessa.

 

Pumpulinpehmeät pannukakut
5-6 pannukakkua
Ainekset:
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl kaurahiutaleita
1 banaani
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeri/vaniljajauhe
¼ tl suolaa

Ohje:
1. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.
2. Soseuta Bamixilla banaani ja sekoita se kulhossa keltuaisten, maidon, kaurahiutaleiden, leivinjauheen, vaniljasokerin ja suolan kanssa. Anna taikinan turvota noin 5-10 minuuttia.
3. Vaahdota kananmunan valkuaiset Bamixin vaahdotuslevyllä kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Kääntele varovasti valkuaisvaahto muun taikinan joukkoon, jotta taikinaan jää ilmavuutta.
5. Kuumenna pannu keskilämmölle ja lisää hieman öljyä tai voita. Paista pannukakut molemmin puolin kullanruskeiksi, noin 2-3 minuuttia per puoli.

Nauti esimerkiksi marjojen, hunajan tai maustamattoman jogurtin kanssa!

 

Juustokakkusmoothie
Ainekset:
2 dl mustikoita
1/2 tl kardemummaa
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl hunajaa
(vettä ohennukseen)

Ohje:
1. Laita mustikat, kardemumma, jogurtti ja hunaja korkeaan sekoitusastiaan tai kulhoon.
2. Käytä Bamix-käsisauvasekoitinta ja sekoita tasaiseksi, kunnes koostumus on kermaisen sileä.
3. Jos smoothie on liian paksua, lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes saat haluamasi koostumuksen.
4. Kaada smoothie lasiin ja nauti heti!

 

Tofukulho ja maapähkinäkastike
Ainekset:
250 g tofua
1 tl seesaminsiemeniä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä

Painele tofusta ylimääräinen neste pois. Voit kääriä tofun talouspaperiin ja asettaa sen päälle jotain painavaa noin 10-15 minuutiksi. Leikkaa tofu tämän jälkeen kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi.
Laita tofukuutiot kulhoon ja lisää soijakastike sekä öljy. Sekoita hyvin, jotta tofu imee makua. Anna marinoitua noin 10-15 minuuttia.
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää hieman öljyä. Paista tofupaloja pannulla noin 5-7 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita pinnalta. Älä täytä pannua liikaa, jotta tofusta tulee rapeaa.
Kun tofu on lähes valmis, ripottele päälle seesaminsiemenet ja paista vielä noin minuutti, jotta siemenet paahtuvat kevyesti.

Maapähkinäkastike:

1 dl kuorettomia maapähkinöitä
½ dl rypsiöljyä
1 rkl punaista currytahnaa
2 dl kookoskermaa
1 rkl soijakastiketta
½ limen mehu

Ohje:
1. Kuumenna kattilassa rypsiöljy keskilämmöllä.
2. Sekoita punainen currytahna öljyyn ja kuullota sitä noin 1-2 minuuttia, kunnes se alkaa tuoksua ja mausteet vapautuvat.
3. Lisää kattilaan maapähkinät ja sekoittele, jotta ne saavat hieman väriä.
4. Kaada joukkoon kookoskerma ja soijakastike, ja anna seoksen kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia, jotta maut yhdistyvät ja kastike hieman paksuuntuu.
5. Ota kattila liedeltä ja soseuta kastike Bamixilla, kunnes se on täysin sileä.
6. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu ja sekoita vielä kerran.